Yaşam

Kürtçe oyunların yasaklanması Meclis gündeminde

Geçtiğimiz yıl Batman’da Kürt tiyatro oyuncuları tarafından kurulan Şano Ar’ın sahnelediği ‘Kral ve Travis’ oyununun Antep’te yasaklanması Meclis gündemine getirildi. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Deniz Özer ve Bahoz Özsunar’ın oynadığı oyunun Zeugma Müzesi Kültür Merkezi’nde sahnelenmesinin müze yönetimi tarafından engellenmesini sordu.

‘İPTAL EMRİ BAKANLIKTAN MI VERİLDİ?’

“Şano Ar’ın sahnelediği oyunun 17 Ocak 2023’te Patnos Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenmesinin de engellendiğini hatırlatan Sevda Karaca, Bakan Ersoy’un yanıtlaması için şu soruları sordu:

– Bakanlığınıza bağlı bir kültür sanat merkezinde sahnelenecek olan ‘Qral u Travis’ adlı oyunun iptal edilme sebebi nedir? Bu iptal kararı Bakanlığınız tarafından mı verildi? Bakanlığınızın bu konuda bilgisi var mı?

– Ağrı ve Gaziantep’te iki kez sahnelenmesi iptal edilen oyunun, iptal edilen mekanlarda da gösterilmesi için Bakanlığınız ne gibi adımlar atacak?

– 2020-2024 yılları arasında Türkiye genelinde kaç tiyatro oyunu, sinema gösterimi ve Kürtçe konser iptal edildi veya yasaklandı?

– Bakanlığınızca sağlanan veya bizzat üstlenilen destek; Kürtçe’de kültür-sanat etkinlikleri, kültürel üretim projeleri var mı?

-Bakanlığınız Kürtçe dışındaki dillerdeki kültür ve sanat eserleriyle ilgili yasaklama veya iptal kararı veriyor mu?

– Kürt milletinin kendi ana dilinde kültür ve sanata erişimini sağlamak ve kolaylaştırmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

“Kürt sanatçıların maruz kaldığı ayrımcılığı ortadan kaldırmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu